Missio

Tarkoituksemme on luoda mielekästä asuinympäristöä maisemallisesti, sisällöllisesti, terveysnäkökulmasta sekä toiminnallisesti. Perinnerakennuslaatu ja estetiikka tarjoavat luonnollisen jatkumon ympäristöömme. Meille klassinen muotokieli on voimavara. Talonrakennustekniikka kehittyy, materiaalit ja työkalut ovat ottaneet suuria harppauksia esivanhempiemme ajoista. Tältä ennen näkemättömän laajalta paletilta on turvallisempi ponnistaa kun tunnistaa vanhan rakennuskantamme perusarvot ja niiden käytössä hiotuneen funktionaalisen estetiikan. On parempi matkata eteenpäin kun tuntee juurensa.

Taloissamme käytetään ilmanlaadun ja vuosisataisen rakennusperintömme nimissä diffuusioavointa rakennetta. Vain ns. hengittävä talo on todistetusti kestänyt satoja vuosia  asumiskelpoisena, olosuhteiden ja trendien vaihdellessa. Talon tulee olla ilmatiivis mutta höyry saa siirtyä rakenteissa vapaasti. Perinnetalossa on tällaisen rakenteen johdosta yleensä ihanteellinen ilmankosteus, ei liian kuiva eikä liian kostea. Tämä tarkoittaa 40-60% välillä liikkuvaa kosteusprosenttia, joka on tutkittu ihmiselle sopivaksi ja terveelliseksi. Nykyaikaisen talon tulee olla vanhaa tiiviimpi ja energiatehokas. Sen lisäksi se voi olla perinnöllemme kumartavaa ja tavallisen ihmiseen silmään kaunista, klassista.

Puun laatukysymys on meille sydämen asia

Riittävän vanhaan ikään kasvanut mänty eli honka on ihmeellinen luontomme jaloste jota ei osata mielestämme riittävästi arvostaa ja hyödyntää Suomen rakennusteollisuudessa. Honka on männyn sydänosaa jossa ei kulje enää nesteet vaan se on kyllästynyt pihkalla. Mänty aloittaa hongittumisen kunnolla vasta 80 vuoden iässä ja laatupuunäkökulmasta puu on kypsä vasta 120 v. alkaen.  Honka ei kapilloi kosteutta sisäänsä, eikä kerran kuivuttuaan enää elä, vaan pitää muotonsa. Lisäksi se on lahonkestävämpää kuin myrkyllisillä suoloilla kyllästetty ns. kestopuu. Kelo on läpeensä hongittunut mänty joka voi seistä pystyssä vielä tuhat vuotta. Myös rakennuspuuksi valittavan kuusen tulee kasvaa varjossa riittävän hitaasti ja oksattomaksi.

Pyöreä Elämä haluaa omalta osaltaa tukea sellaisia metsänkasvatustapoja jotka ovat kestävällä pohjalla laatupuun ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Pyrimme käyttämään ainoastaa fsc-sertifioitua puuta.

“Se pyörii sittenkin!”

Galileo Galilei